Wat is geluk precies?

Wat is geluk precies?

Ben je gelukkig? Iedereen wil gelukkig zijn, maar wat is dat nou precies, geluk? Als ik denk aan geluk komen er beelden bij me boven van mooie stranden met kampvuur, lange avonden, lachen met vrienden, etc. (Het lijkt wel een reclamespotje).

Maar wat is geluk nou echt? Ik ga er een antwoord op geven. Geluk is je voor langere tijd goed voelen, waardoor de afwezigheid van dat wat je niet wilt zo op de achtergrond is geraakt dat je je min of meer alleen maar kunt zien wat er wel allemaal goed gaat.

Dat was een lange zin. Kon je het volgen? Geluk gaat dus in eerste instantie over je goed voelen. Je goed voelen resulteert automatisch in de aanwezigheid van andere dingen in je leven, zoals goede vriendschappen, een leuke partner en een gevulde portemonnee.

(On)voorwaardelijk geluk

Als je naar al de aspecten kijkt en je daar tevreden over bent, dan realiseer je je waarschijnlijk dat je gelukkig bent. Omdat je vindt dat als er meerdere dingen best wel heel goed gaan, dat je dan gelukkig bent. Voorzichtig zeg je misschien: ik heb het best goed.

Ook als je al die dingen niet hebt, maar je voelt je gewoon goed, dan kun je ook spreken van geluk. Simpelweg, omdat je je gelukkig voelt. Je bent misschien hoopvol naar de toekomst toe. Of je voelt je in het hier en nu gewoon top.

Ik geloof dat ik hem heb. Wat is geluk precies: je goed voelen en dat voor een langere periode.


Wil je leren hoe je je gelukkig (of minstens heel goed) kunt voelen?