Kies voor jezelf - voor jezelf kiezen

Voor jezelf kiezen vs. egoïsme

Het woord egoïsme wekt bij de meeste mensen een negatieve associatie op. Niemand wil egoïstisch genoemd worden, want dan ben je iemand die ‘alleen aan zichzelf denkt’. We willen liever dat anderen ons zien als iemand die aan anderen denkt. En dat mag ook, maar… kies eerst voor jezelf!

Vroeg in je leven leer je dat je meer gewaardeerd wordt als je aan anderen denkt. Als de kinderen lief, stil en braaf zijn, dan kunnen de ouders zich goed voelen. In een gezinsdynamiek leer je dus als heel vroeg dat je aanpassen je iets oplevert. Het is een soort onbewuste training van patronen.

De ander centraal stellen

De reden dat we ons vaak loyaal opstellen heeft te maken met de manier waarop sociale relaties werken. Jouw houding ten aanzien van anderen is bepalend voor de manier waarop anderen je zien. De mensen in je omgeving laten blijken het fijn te vinden als je hen centraal stelt.

Omgekeerd is het ook zo. Als je laat zien dat je gelooft in je eigen waardigheid en dat je jezelf op nummer één zet, dan kan dat bij anderen voor een negatief gevoel zorgen. En vervolgens heb je het gevoel dat het jouw schuld is dat de ander zich slecht voelt.

Voor jezelf kiezen zonder schuldgevoel

We kennen het allemaal wel. Iemand vraagt je om iets te doen, maar je wilt eigenlijk niet. Mag je egoïstisch zijn? Doe je jezelf liever een plezier en de ander tekort, of doe je liever de ander een plezier en jezelf tekort? Vaak kiezen mensen de weg van de minste weerstand.

Uiteindelijk is voor jezelf kiezen het beste wat je kunt doen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ander. Mensen zijn prima in staat voor zichzelf te zorgen en er zijn een hoop bronnen die ze kunnen aanboren. Jij hoeft niet als reddende engel op te treden.

Kiezen voor jezelf betekent niet alleen meer je eigen pad volgen, het betekent ook dat je de ander de meeste ruimte geeft om zichzelf te ontwikkelen. Elkaar helpen is leuk. Hou in de gaten dat het van een plek van kracht en stabiliteit komt. Anders geef je jezelf weg.


Wil je meer weten over hoe je zonder schuldgevoel voor jezelf kiest (en de ander in zijn waarde laat)?