Vastzitten in het leven

Vastzitten in het leven

Vastzitten in het leven is erg onprettig. Als je het gevoel hebt dat je vastzit, kan dat enorm frustreren. Je baalt van je situatie en je weet niet meer goed wat je kunt doen om er uit te komen. Je wilt het anders, maar het lukt niet!

Mentaal vastzitten

Vastzitten lijkt bijna iets fysieks, maar het is eigenlijk mentaal van aard. Het gevoel vast te zitten wordt getriggerd door je gedachten over een situatie. Gedachten als ‘is dit het nu?’, ‘ik zou veel liever iets anders willen’ of ‘wat gaat het allemaal langzaam’ wijzen allemaal op de afwezigheid van wat je wilt en zijn daarmee per definitie onaangenaam.

Eckhart Tolle, spiritueel leraar, zegt dat er altijd drie mogelijkheden zijn om met iedere situatie om te gaan: de situatie veranderen, je aan de situatie onttrekken of de situatie accepteren. Ik geef je hierbij mijn invulling van deze uitgangspunten.

1. De situatie veranderen.

De situatie veranderen begint bij jezelf. Als je invloed wilt hebben op omstandigheden, dien je er eerst voor te zorgen dat je je goed voelt en ‘in je kracht’ staat. Vanuit een verminderde stemming zaken proberen te veranderen betekent vaak: dwijlen met de kraan open.

Mensen doen gewoon wat ze doen. It’s not someone else’s job to make you happy. Het is jouw werk om gelukkig te zijn, om je eigen balans te houden. Dat wil niet zeggen dat je het alleen hoeft te doen, maar in de basis is niemand anders verantwoordelijk voor het gevoel van vastzitten dan jijzelf.

De situatie veranderen betekent dus niet: anderen forceren het anders te doen. Dat is nooit een duurzame oplossing. Om aan te trekken wat je wilt kun je beter zelf eerst weer helder zijn en ruimte ervaren.

Wat zou je willen? Ga weer eens terug naar het grotere plaatje. Het is altijd constructief om positief geformuleerde wensen kenbaar te maken op het moment dat je je goed voelt. Wat voor werk- of partnersituatie zou je graag hebben? Deel die visie op het juiste moment eens met de betrokkene(n).

2. De situatie verlaten.

Je onttrekken aan een situatie klinkt voor veel mensen als een afgang. Het lijkt op opgeven.

Er kunnen allerlei patronen actief zijn die je het gevoel van vastzitten in stand houden. Op het moment dat negatieve patronen sterker worden, wordt het moeilijker het tij te keren. Het is dan meestal niet aan te raden om meteen uit je baan of je relatie te vluchten. Je neemt jezelf (en je getrainde stemming) namelijk altijd mee.

Wat kan helpen is je (tijdelijk) aan de situatie onttrekken, om weer beter te weten wat je wilt. Om bepaalde zaken weer op een rijtje te krijgen. Meestal gebeurt dat al sneller dan je denkt. Daarom is een wandelingetje, fietstochtje of een weekend weg ideaal om weer ruimte te ervaren in je hoofd.

Ben je helder genoeg om die afweging voor jezelf te maken? Misschien wil je eerst wat druk van de ketel halen en een en ander overleggen voordat je keuzes maakt. Daarbij, wanneer je het loslaat bieden de oplossingen zich meestal weer vanzelf aan.

1. De situatie accepteren.

De situatie accepteren betekent niet dat je niets doet om hem te verbeteren. Je legt je er dus niet per se bij neer. Het gaat vooral om zien (en dat OK vinden) dat iets zich in het moment manifesteert. Op dat moment stop je met het verzet. En dat geeft vaak opluchting.

Het zou kunnen dat je je ergert, dat je verandering wilt (of eist) en dat je ongelukkig bent. In alle gevallen ben je je aan het verzetten tegen dat wat is. Acceptatie is een vorm van overgave in het moment. Een mentale adempauze. In sommige gevallen is dat voldoende om het grotere plaatje weer te kunnen zien.


Voor meer informatie over Eckhart Tolle en The Power of Now: www.eckharttolle.com. Wil je een beetje hulp om je goed te voelen en de mogelijkheden weer te zien of voelen? Maak een afspraak voor een coachingconsult of een vrijblijvende kennismaking. Vind hier info over coaching.