TEAR-model

Het TEAR-model: krijg grip op je leven

Als je niet de gewenste resultaten hebt of als je ongewenste dingen gemanifesteerd ziet, dan kan het handig zijn het TEAR-model er bij te pakken. Het biedt overzicht in de manier waarop gedachten uiteindelijk leiden tot een bepaald resultaat.

Ik weet niet precies wie het TEAR-model heeft bedacht (en kan dus geen bron vermelden), maar ik ken het uit de Amerikaanse succesliteratuur. Het principe is dat gedachten leiden tot resultaten.

TEAR-model
TEAR-model

TEAR-model: thoughts, emotions, actions and results

Je gedachten hebben invloed op je emoties (stemming). Je emoties bepalen de kwaliteit van de actie die je neemt. En dat heeft weer tot gevolg dat je een bepaald resultaat behaald.

Heel zwart-wit gezegd: positieve gedachten leiden tot positieve resultaten. En negatieve gedachten leiden tot negatieve resultaten. Als de resultaten tegenvallen, dat kun je de oorsprong dus het beste bij je gedachten zoeken.

Daarbij: er is een grote valkuil. Het zou goed kunnen dat je naar tegenvallende resultaten kijkt en daar weer negatieve gedachten over vormt. Je komt daarmee in een negatieve spiraal terecht.

Beter is het om te kijken naar wat wel goed gaat als het gaat om resultaten. Waar word je blij van? Wat waardeer je aan situatie of persoon x?

Het allerbeste is om de realiteit in zijn geheel te negeren, maar je vooral te focussen op je gedachten. Wat kun je in het hier-en-nu denken om je een beetje beter te voelen? Neem kleine stapjes in de goede richting.

De relatie met het RET-model

Het TEAR-model heeft iets weg van het basismodel uit de rationeel-emotieve therapie (RET). Dit model gaat er van uit dat gedachten resulteren in emoties, dat vervolgens aanzet tot bepaald gedrag.


Loop je ergens in vast? Zonde van je tijd en energie om daar nog langer mee te zitten. Ik help je door bewustwording en oefening de touwtjes weer in handen te nemen.