Goede voornemens

Stop met je goede voornemens!

Het einde van het jaar nadert. En er is nog zoveel dat je anders wilt. Gelukkig komt de tijd van ´goede voornemens´ er aan. Je kunt dan weer alles op alles zetten. Hoe ga je jezelf en anderen gek maken met je goede voornemens voor het nieuwe jaar? En gaat dat werken?

Het nemen van goede voornemens is vaak niet zo effectief als je hoopt. In principe kun je alles in je huidige leven veranderen. Daar gaat het niet om. Maar wat is de achterliggende reden van je verlangen?

Stel: je wilt er fitter uit zien. Voor veel mensen betekent dat: sporten! Maar wat is nu echt de reden dat je er fitter uit wilt zien? Waarom voel je je beter als je er ‘beter’ uitziet?

Iedere vorm van actie die je inzet is vaak om een doel te bereiken. En je denkt je beter te voelen als je dat doel eenmaal hebt bereikt. En dat is eigenlijk de omgekeerde weg. Want terwijl jij je doel misschien wel haalt door hard te werken, er is nog een deel dat ongelukkig is over de staat van je lichaam ‘nu’. En dat maakt het werken ook zo zwaar.

Het achterliggende gevoel is vaak: ‘Ik’ ben ‘nu’ niet goed genoeg. Pas als ik het doel bereikt heb, dan is het goed. En dat is geen gezond vertrekpunt. Je actie wordt dan meer spanning dan flow. En dat laatste wil je juist.

Als je graag je doelen wilt bereiken, dan is het belangrijk dat je je nu al goed voelt. Helemaal goed. Zonder het gevoel dat het beter zou zijn als je dunner, fitter, knapper, intelligenter of zelfverzekerder zou zijn.

Dus je hoeft je doelen en wensen helemaal niet in de vorm van actie vast te leggen. Wat je zou moeten doen is zorgen dat je jezelf ‘nu’ goed voelt. En iedere vorm van geïnspireerde actie die daaruit ontstaat gaat je veel opleveren! Maar dan is het vanuit vrijheid in plaats vanuit verkramping.

Succes en geniet van de maand december.


Wil je meer weten over de manier waarop je makkelijker je doelen kunt bereiken?

Lees dit artikel van NU.nl over waarom het goede voornemen te sporten zo moeilijk is vol te houden.