Problemen transformeren

Problemen transformeren

Problemen, problemen, problemen. Hoe kom je er van af? Of hoe kijk je naar de werkelijkheid waardoor je een probleem kunt ombuigen naar iets dat wél werkt voor je? Daar gaat dit artikel over.

Contrasterende ervaringen

Een contrasterende ervaring hoort bij het leven. Het leven is een eindeloos buffet aan mogelijkheden. Heel zwart-wit gesteld zie je dingen die je wilt en dingen die je niet wilt. En alles daar tussenin. Alle grijstinten kun je ook onderverdelen in dat wat gewenst of ongewenst is.

Als een slechte kop koffie is wat je niet wilt, dan is er waarschijnlijk ook een hypothetische kop koffie die je wel wilt. Het gaat niet alleen om fysieke voorbeelden. Ook bij gedrag, dat van jezelf of dat van een ander, is een bepaalde mate van ‘contrast’ te traceren.

Emotie en focus

Alleen: waar ligt de focus? Waar gaat de aandacht naar toe? Gaat de aandacht meer naar dat wat je wilt, of meer naar de afwezigheid van dat wat je wilt. Zoals je weet: de focus (aandacht / gedachte) bepaalt de emotie. Veel van een bepaalde emotie resulteert in een bepaald gevoel.

Als je veel gefocust bent op de afwezigheid van dat wat je wilt, creëer je automatisch een probleem. Je waarneming stuurt je redenatie en zo wordt een probleem in het hier en nu geboren of vergroot. Waar het begon met een contrasterende ervaring trek je problemen steeds sterker aan.

Problemen loslaten en focussen op oplossingen

Als je in het hier en nu een probleem ervaart, dan kan het helpen om het probleem los te laten. Er gewoon te laten zijn, terwijl je focust op iets anders. De probleemenergie is immers iets anders dan de oplossingsenergie. De vraag is iets anders dan het antwoord. En de pijn is wat anders dan het plezier.

Het probleem zelf laat je dus liggen en je focust weer meer op de aanwezigheid van wat je wel wilt. Het liefst op onderwerpen die al goed voelen. Als het je lukt te focussen op dat wat je wel wilt, vaker en langer, dan ben je in staat het bestaande probleem los te laten.

Als je dat een tijdje doet, dan verander je je stemming. En vanuit een positieve stemming kun je weer veel makkelijker weten wat een goede volgende stap is. Eigenlijk reikt het leven dan zelf de oplossing aan. In de vorm van een gedachte of een manifestatie van iets dat je wél wilt.


Kun je hulp gebruiken bij het loslaten van een probleem? Maak een afspraak voor een coachingconsult of een vrijblijvende kennismaking. Vind hier info over coaching.