Onvoorwaardelijke liefde

Onvoorwaardelijke liefde: hoe werkt dat?

Onvoorwaardelijke liefde voelen is voor velen een ultiem doel. We zouden wel wat meer onvoorwaardelijke liefde willen hebben (van anderen). En omdat we graag ontvangen, proberen we het zelf ook te geven (aan anderen). Maar dat is natuurlijk niet altijd makkelijk. Ik ga uitleggen wat (on)voorwaardelijke liefde is en hoe het werkt.

Liefde is een emotie

Om te beginnen met het deel liefde. Liefde is een emotie. In ieder geval wel in deze context. Liefde is geen relatie of iets dergelijks. Het is een emotie die je in je eigen lijf voelt op het moment dat je naar iets kijkt, iets hoort of aan iets denkt.

Iets waarnemen en vervolgens liefde voelen is een voorwaardelijke vorm van liefde. Dat is overigens helemaal OK. In het leven is er van alles te zien en te waarderen, waardoor je liefde zou kunnen voelen. Het woord liefde zou je ook kunnen vervangen door vrijheid, passie, genieten, geluk, etc.

Voorwaardelijke liefde

Het is van belang dat je je realiseert dat als liefde is gekoppeld aan een object (een dier, kind, ouder, auto, woning, het weer, etc.) dat het object de ‘voorwaarde’ vormt om liefde te voelen. Nogmaals: daar is helemaal niets mis mee.

Het zou zomaar kunnen dat de status of staat van het object in de loop der tijd verandert. Relaties veranderen, het weer verandert en auto’s veranderen. Het zou kunnen dat je perceptie van het object verandert en dat dit eerder voelt als de afwezigheid van liefde.

En dat is precies de valkuil. Met andere woorden: als de zon schijnt voel je je goed. En als het regent voel je je slecht. Je stelt je afhankelijk van de omstandigheden op. En dan zou kunnen dat je door veranderende omstandigheden uit balans raakt.

Onvoorwaardelijke liefde in gezinsperspectief

En dat is de reden dat we kiezen voor een andere attitude. Als een ouder uit het gedrag laat blijken geen liefde te voelen voor een kind, dan kan een kind onjuist concluderen dat het niet goed genoeg is. Een logisch effect en compleet te begrijpen, maar rationeel gezien hoeft dat natuurlijk niet.

Geen liefde voelen gaat over een verstoorde relatie tussen jou en jou. Vanuit het leven gezien is liefde heel natuurlijk en ‘normaal’, totdat je iets anders ziet of vindt dat je emotie naar beneden brengt. Voor een jong kind mogelijk verwarrend. Totdat het oud genoeg is om zijn of haar eigen attitude te bepalen.

Onvoorwaardelijke liefde trainen

Onvoorwaardelijke liefde trainen doe je door je vaker goed te voelen. Door meditatie, dicht bij jezelf te blijven en de flow te pakken blijf je langer en vaker in het goede gevoel. Realiseer je dat je dat emotie iets is dat zich in jouw lijf afspeelt. In principe zonder dat een ander daar het gedrag voor aan hoeft te passen.

Iemand die je vandaag haat zul je misschien niet morgen liefhebben. Maar je kunt je oriëntatie wel veranderen zodat de liefde bij jou weer begint te stromen. Los van een eventuele verandering bij de ander. Dat vraagt om een klein beetje wilskracht en de bewuste intentie om op dit onderwerp goed in je vel te zitten.


Je hoeft niet als een Boeddha door het leven te bewegen. Het is ook goed als je geen liefde voor iets of iemand voelt. Maar misschien is het wel fijn om vaker en makkelijker de balans te houden. Je hebt niets te bewijzen naar anderen. Voel liefde, vooral voor je eigen plezier.

Wil je meer hulp en conversatie over onvoorwaardelijke liefde en hoe dat allemaal werkt? Maak dan een afspraak voor een coachingconsult of een vrijblijvende kennismaking. Of kijk hier voor meer info over coaching.