Negatieve gedachten

Hoe kun je negatieve gedachten doorbreken?

Vastzitten in negatieve gedachten is heel vervelend. Je wordt continu naar dezelfde – of nieuwe – onderwerpen gezogen waar negativiteit omheen hangt. De meeste mensen kennen het begrip negatieve spiraal wel. Als je daar eenmaal in belandt is het moeilijk om weer de weg naar boven te zoeken.

Waar komen negatieve gedachten vandaan?

Simpel gezegd: negatieve gedachten komen van andere negatieve gedachten. Het één trekt het ander aan. Als je eenmaal ‘negatief’ gefocust bent, dan komen andere negatieve gedachten vanzelf. Over hetzelfde onderwerp en over andere onderwerpen. Het werkt als een soort olievlek die zich geleidelijk verspreidt.

Realiseer je dat gedachten momentum krijgen. Als je eenmaal ergens op focust met je gedachten, dan ben je momentum aan het creëeren. Alles dat je aandacht geeft, groeit: ook negativiteit. Als het momentum eenmaal groot is, dan brengt het nieuwe gedachten, emoties en situaties met zich mee op dezelfde laag. Het is als met het verkeerde been uit bed stappen. Als je ’s morgens wakker wordt in een negatieve stemming, dan trek je gedurende de dag automatisch negatieve situaties aan.

Wat kun je beter niet doen?

  1. Je tegen negatieve gedachten verzetten. Er van balen. Klagen. Het direct willen veranderen. Dat is best lastig als het momentum eenmaal sterk is. Het is alsof je een sterke zeegolven met man en macht wilt verplaatsen. Het maakt je alleen maar moe. Wanneer je merkt dat het aanwezig is: geef het op.
  2. Probeer een ander (een mens, een bedrijf, de politiek, etc.) even los te laten. En realiseer je dat er eigenlijk maar één iemand is die jou gevoel kan beïnvloeden en dat ben jijzelf. Wat jij voelt is ultiem een reactie op wat je denkt of waarneemt.

Hoe kom je uit een negatieve spiraal?

  1. Ben je bewust van je gedachten. Hoe voelen ze? Goed? Dan denk je op een manier die constructief is voor je lijf. Voelen de gedachten niet goed? Realiseer je dat het door blijven denken van deze gedachten voor blijvend discomfort zorgen.
  2. Als je in een negatieve spiraal zit: stop. Doorbreek het patroon. Ga slapen of doe een middagdutje. Verwijder jezelf uit de situatie die negativiteit oproept. Ga even naar een andere ruimte of naar buiten. Kom rustig tot jezelf (voor zover dat dan lukt). En anders: laat het negatieve gevoel gewoon toe. Het is maar een gevoel.
  3. Zoek afleiding. Ga naar buiten, sporten, wandelen, muziek luisteren, etc. Zorg dat je een tijdje niet gefocust bent op het onderwerp of de onderwerpen die een vervelend gevoel veroorzaken.
  4. Doe meer dingen waar je blij van wordt. Wat geeft een goed gevoel en past echt bij jou? Welke hobbies of activiteiten maken je blij? Welke mensen doen je goed? Zorg voor meer me-time en maak het comfortabel voor jezelf. Dat kan ook met kleine dingen.
  5. Zorg dat je werkt aan meer positief momentum. Dus juist trainen: met het goede been uit bed stappen. Plan een ochtendroutine in. Als je je aan het begin van de dag in de juiste stemming focust, dan neem je die gedurende de dag mee. In het begin misschien nog niet altijd, maar ook dat is een kwestie van vaker doen.

Vaker uit de negatieve cirkel

Het loslaten van negatieve gedachten wordt makkelijker als je vaker mediteert en eigenlijk je stemming traint. Zodat je de negatieve golf ombuigt naar een positieve golf. Een positieve spiraal bestaat ook! Die noemen we eerder flow.


Ik hoop dat het lezen van deze tips je verder helpt! Wil je meer hulp voor het bestrijden van negatieve gedachten? Maak dan een afspraak voor een coachingconsult of een vrijblijvende kennismaking. Of kijk hier voor meer info over coaching.