Kom snel uit je winterdepressie

De dagen zijn kort en grijs. Je komt met moeite je bed uit en merkt dat je eigenlijk nergens zin in hebt. Je zou wel iets willen doen om je beter te voelen. Maar wat? Voor sport ben je eigenlijk te moe. In werk heb je sowieso geen zin. Wat zou je aan je winterdepressie kunnen doen?

Hoe ontstaat je winterdepressie?

Je gevoel is vaak gelinkt aan omstandigheden. Dat hoeft niet per se, maar dat is wel vaak het geval. Op het moment dat je ergens naar kijkt, dan doet dat iets met je. Soms trek je ook conclusies waar je niets aan hebt. Zoals: wat een rotweer. Ik kan hier echt niet tegen. Ik wou dat het weer lente was.

Het weer is iets dat gewoon gebeurt, afhankelijk van de locatie waar je je bevindt. Het heeft dus ook geen zin om je er tegen af te zetten. Dat is vechten tegen de golven in. Door je op een destructieve manier op te stellen tegen wat zich aandient creëer je een negatieve houding. En dat is wat de winterdepressie veroorzaakt.

winterdepressie

Focus jezelf in een goed gevoel

Het weer op zich zelf is niet negatief. Het is wat het is. De gedachten die je rond dat wat je ziet creëert, die zijn negatief. En dat heeft weer invloed op je gevoel. Als je je dit realiseert, dan is het tijd om jezelf op een andere manier te focussen.

Laat alle gedachten maar even los. Door meditatie, of het maken van een wandeling. Of door iets leuks te doen. Focus alleen maar in gedachten een tijdje op iets fijns. Iets kleins waar je blij van wordt. Blijf daar eens rustig bij. Wat verandert er nu?

Gedachten zoeken die goed voelen

Een paar gedachten die je over de wintermaanden zou kunnen hebben:

  • Het wordt vanzelf weer lente.
  • Ik kan me ontspannen en dit gewoon laten gebeuren.
  • Als ik moe ben, dan ga ik gewoon lekker slapen of rusten.
  • De inspiratie komt vanzelf weer.
  • Waar word ik blij van?
  • De winter heeft ook zo zijn leuke kanten (bv. schaatsen, vakantie, oliebollen, oud & nieuw, plannen maken, tijd nemen voor mezelf, etc.)
  • Er zijn genoeg onderwerpen waar ik op kan focussen om mijn energie te vergroten.
  • Ik wil me graag goed voelen en ik weet dat ik dat kan, onafhankelijk van het weer.
  • Ik kies er voor om me goed te voelen en begin nu.

Wil je je eigen mentale vitamine D ontwikkelen?