Kenmerken van een goede coach

Hoe vind ik een goede coach?

Een goede coach vinden die bij je past is niet makkelijk. Er is veel aanbod en de verschillende typen coaching lopen uiteen. Een eerste stap voor veel mensen is vaak google, maar er zijn ook platformen als Coach Circle of Coachfinder om een coach te selecteren. Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten als je je oriënteert op het kiezen van een personal coach.

Hoe herken je een goede coach?

Je ervaart een klik.
Coaching is heel persoonlijk. Om jezelf te kunnen geven en om je veilig te voelen is het van belang dat je een klik ervaart. ‘Chemistry is everything’ zeggen ze weleens. Je wilt dat het contact goed is, want dat is de basis voor vertrouwen. (Als je iemand bent die niet snel een klik met iemand ervaart, dan zou je dat ook als coachvraag kunnen inbrengen.)

Je coach is gewoon een mens.
Ik neem aan dat je niet met God of het ouderwetse psycholoog-type wilt werken. Je wilt ook niet iemand die je de les leest. De relatie is natuurlijk gelijkwaardig en je wilt je kwetsbaar kunnen opstellen. Van een professional mag je verwachten dat hij je met compassie benadert.

Je coach is goed opgeleid en heeft ervaring.
Opleiding en ervaring hoort ook bij een coach. Opleiding en ervaring zijn niet per definitie garantie voor kwaliteit. Zorg dus dat je een keer belt, mailt of een (gratis) kennismakingsgesprek aanvraagt. Ook aan de dynamiek tijdens het gesprek kun je afleiden degene de juiste sparringpartner voor je is.

De coach heeft visie en passie.
Het is belangrijk dat een coach lekker in zijn vel zit. Wat beweegt hem of haar om dit werk te doen? Zoals een bakker passie heeft voor brood, zo zou een coach passie moeten hebben voor persoonlijke ontwikkeling. En voor jou als mens met al je kwaliteiten.

Je intuïtie zegt: ja.
Uiteindelijk is je keuze gebaseerd op een innerlijke ‘ja’ of ‘nee’. Het is prima om je intuïtie te volgen. Zo zou het vaker moeten gaan: dat doen wat voor jou nu het beste voelt. Twijfel je ergens over? Bespreek dat in het kennismakingsgesprek of aan de telefoon.


Zou je schoenen kopen als je twijfelt of je ze wel leuk vindt? Waarschijnlijk niet. Als je nog niet kunt kiezen, laat het dan even los. Slaap er een nachtje over.

Ik doe zowel lifecoaching als loopbaancoaching. Ben je geïnteresseerd om een keer vrijblijvend door te praten?