Coaching bij onzekerheid

Hoe kom ik van onzekerheid af?

Je onzeker voelen is erg onprettig. Misschien kun je verklaren waarom je je in situaties onzeker voelt. Maar het is niet altijd makkelijk te duiden. Soms ervaar je gewoon onzekerheid zonder nog te weten waarom het gebeurt. Het wordt gewoon getriggerd en blokkeert je.

Gevoelens van onzekerheid komen in meerdere en mindere mate bij iedereen voor. In sommige fases van je leven kunnen deze gevoelens sterker zijn dan in andere. Onzekerheid kan verdwijnen, maar het kan ook in stand worden gehouden als je vaak ‘bewijs’ ervaart in je gevoel.

Onzekerheid is menselijk

Ik zal nooit zeggen dat onzekerheid er bij hoort en dat het niet anders kan, maar het is wel menselijk. Letterlijk. Het is een emotie die wij als mens kunnen ervaren. Dieren kunnen wel angst voelen, maar ze zullen zich niet onzeker voelen over hun uiterlijk, presentatie, gedrag, ideeën, etc.

Onzeker kun je alleen maar zijn, omdat je bewust bent. Het is een soort nadeel van het bewustzijn. Want als je niet zou kunnen kijken naar jezelf, dan kun je nooit conclusies trekken die eventueel een onzeker gevoel teweeg brengen.

Onzekerheid is een vaag begrip

Het begrip onzekerheid is een beetje listig, want het werkt voor iedereen anders. Voor de één is onzekerheid een gevoel van angst of schuld. Voor de ander is onzekerheid een soort twijfel. Vaak zie je dat een containerbegrip je ervaring onbewust versterkt. Omdat je er aandacht op vestigt, bewijzen zoekt en het daardoor vaker gaat zien.

Het zou dan makkelijk van iets iets kleins naar iets groots kunnen groeien. Vervolgens kun je het dan gaan zien als onderdeel van je identiteit, wat natuurlijk ook niet de bedoeling is. En de slagkracht van het mechanisme neemt dan – helaas – automatisch toe.

Hoe overwin je onzekerheid

Je kunt jezelf onzeker voelen (of noemen), maar het feit is dat je niet op alle terreinen onzeker bent. Een stap in de goede richting is bijvoorbeeld: bevestigen naar jezelf op welke gebieden je zelfverzekerd bent. Denk daar maar eens over na. Als je dat bewust vaker doet, dan vindt er een verschuiving plaats in je perceptie.

Onzeker ben je niet, je doet het. En dat kan ook anders. Je kunt ook zelfverzekerd gedrag ontwikkelen, maar dat gaat meestal niet in één keer. Dat komt omdat het momentum van je andere ervaring, onzekerheid, nog groot is. Maar je kunt het dus veranderen door een beetje bewustwording, herkadering en training, bij voorkeur in de vorm van meditatie.


Heb je begeleiding en ondersteuning nodig bij het aanpakken van onzekerheid? Ik help je via conceptuele modellen en dialoog de touwtjes weer in handen te nemen. Maak een afspraak!