Hoe kan ik me goed voelen?

Hoe kan ik me goed voelen?

Hoe kan ik me goed voelen? Het is niet zo gek dat je de wens hebt om je goed te voelen. Je goed voelen is zo natuurlijk als het maar zijn kan. En toch voel je je af en toe wat minder. Ook dat hoort er bij. Het kan handig zijn om niet alleen te weten hoe je je beter kunt voelen, maar ook om te weten hoe een slecht gevoel ontstaat.

De reden dat je je niet goed voelt

De reden dat je je niet goed voelt heeft te maken met focus. Je focust je op dingen die zorgen voor negatieve emotie. Waar heb je je de afgelopen mee bezig gehouden? Waar keek je naar op tv? Met wie ging je om? En wat vond je daar van?

Dat wat je in het hier-en-nu voelt is het resultaat gedachten die je de afgelopen tijd hebt gehad. En je kunt zelf inschatten waar je staat als het gaat om je gevoel. Als je je anders gaat focussen, dan ga je merken dat je je anders gaat voelen.

Je gedachten zijn cruciaal

Je gedachten zijn direct gekoppeld aan je gevoel. Hoe voelt de gedachte: vanavond ga ik uit eten in mijn favoriete restaurant? En hoe voelt de gedachte: morgen moet ik een presentatie geven over een onderwerp dat ik niet beheers?

Aangezien gedachten er de hele dag zijn, word je altijd geconfronteerd met je gevoel. Als je gedachten voornamelijk voor negatieve emoties zorgen, dan ga je je steeds slechter voelen. Andersom geldt dat natuurlijk ook.

Maak van je goed voelen je nummer één prioriteit

Gedachten zullen er de hele tijd zijn, ook als je niet bewust stuurt. Als je je een tijdje negatief focust, dan zullen er vanzelf meer negatieve gedachten bijkomen. Zo werkt dat nou eenmaal als je aandacht aan iets geeft. Alles dat je aandacht geeft groeit.

Het is dus makkelijk om te verzanden in negatieve gedachten en dat wil je voorkomen. Herinner jezelf eraan dat ‘je goed voelen’ je nummer één prioriteit is. Het is een krachtige intentie en het kan helpen die bij je te houden.

Door dat te doen blijf je je als het ware proactief focussen op dat wat je wilt. Naarmate je je beter gaat voelen ga je merken dat het focussen makkelijker gaat. Je kunt je dan als het ware laten dragen zonder te vervallen in negatieve gedachten.

Wat kan ik doen om me goed te voelen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je goed te voelen op het moment dat je in negatieve emotie schiet.

 1. Verander je gedachten
  Als je geconfronteerd wordt met negatieve emotie en je wilt dat graag veranderen, dan wil je eigenlijk je gedachten veranderen. Welke gedachte veroorzaakt dit gevoel? Soms is dat heel makkelijk aanwijsbaar. Je kunt je gedachten dan ook richting op gedachten die beter voelen. Vaak noemen mensen dat relativeren.

  Je hoeft je eigen situatie niet te relativeren. Maar je kunt wel de gedachte die een negatief gevoel veroorzaak relativeren. Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen als: dit gaat ook weer over. Ik hoef er niet nu aan te denken. Ik ben in staat om me ergens anders op te richten.
  A
 2. Zoek afleiding
  Even iets anders doen zorgt ook dat je anders gaat denken. Je hoeft niet per se een marathon te gaan lopen om je gedachten te verzetten. Een wandeling, in de tuin werken of op zoek gaan naar een leuke vakantie op het internet kunnen ook je gedachten verzetten.

  Als je afleiding zoekt, ben je bezig met het focussen op iets anders. Je komt als het ware op een makkelijke manier in een staat van waardering terecht. Voor beweging, het weer, de natuur, etc. En soms kan het een staat van gedachteloosheid veroorzaken.
  A
 3. Ga mediteren
  Mediteren heeft als doel een staat van gedachteloosheid te creëren. Als je gedachten stilvallen, dan stopt de weerstand (negatieve emotie = weerstand). En als de weerstand stopt, dan kan je energie vrij stromen. En dat veroorzaakt ook weer dat positieve gevoel.

  Misschien niet in één keer merkbaar als je voor de eerste keer mediteert. Daarom kun je meditatie beter trainen voor de lange termijn.
  A
 4. Neem een dutje of ga slapen
  Slapen heeft hetzelfde effect als meditatie. Meditatie doe je bewust en slapen doe je onbewust. Maar als je slaapt dan vallen je gedachten ook weg. In die zin kom je ook in een staat van gedachteloosheid terecht.

  Het probleem is vaak dat als je wakker wordt, dat je snel begint te denken aan je probleem. En daardoor kom je weer in een negatieve stemming terecht.
  A
 5. Na het slapen: zoek een positieve gedachte en hou die even vast.
  Als je wakker wordt, focus je dan eerst een tijdje op een prettige gedachte. Dat hoeft geen grote gedachte te zijn, maar kan zoiets zijn als: wat voelt mijn bed comfortabel. Of: wat is het licht dat naar binnen schijnt mooi. Als je een tijdje bij een gedachte blijft dan wordt het momentum rond die gedachte vanzelf groter.

Ik hoop dat deze stappen je helpen als je een negatieve gedachte ervaart. Je kunt dus best in het hier en nu je gedachten verzetten en je gevoel veranderen. Je duurzaam goed voelen is echter iets voor de lange termijn. En dat komt vanzelf als je vaker mediteert.

Want als je jezelf traint in je goed voelen, dan gaat je realiteit veranderen. En als je realiteit eenmaal de vorm aanneemt die je wilt, dan ben je daar automatisch op gefocust. En wordt het goede gevoel vanzelf groter.


Deze tekst en het stappenplan is geïnspireerd op het werk van Abraham-Hicks en de Law of attraction.

Wil je meer weten over hoe je je duurzaam en onvoorwaardelijk goed kunt voelen?