Fobie verhelpen Aardbei Coaching

Een fobie overwinnen: hoe doe je dat?

Een fobie is een terugkerende niet-reële angst. De lijst met verschillende soorten angsten is eindeloos. Voor alles dat er bestaat ook een angst kunt ontwikkelen (er is zelfs een angst voor angst). Op detailniveau werkt een fobie voor hoogtes (hoogtevrees) anders dan een fobie voor spinnen. Maar de structuur van iedere fobie of sociale angst is hetzelfde.

Veel mensen blijven jaren met een fobie rondlopen. De redenen daarvoor zijn:

  • De motivatie om er wat mee te doen is beperkt; of het probleem is niet groot genoeg om er wat mee te doen of er zijn (onbewuste) voordelen voor het in stand houden van de fobie.
  • Mensen realiseren zich niet dat ze er weer van af kunnen komen; ook een angst is (onbewust) aangeleerd gedrag. Alle gedrag kun je anders doen. Je moet alleen weer even zien hoe het werkt.
  • Mensen weten niet hoe ze er weer van af kunnen komen; en dat is logisch, want het verhelpen van een fobie is enigszins specialistisch. Een deel daarvan kun je goed aan een coach of therapeut overlaten.

Wat zelf doen aan een (sociale) angst?

  1. Realiseer je dat een fobie (net als alle gedrag) dynamisch is. Het is niet iets permanents, totdat je dat met je eigen gedachten denkt. Je kunt anders presenteren, lopen, communiceren en je kunt je ook anders voelen wanneer ‘x’ gebeurt.
  2. Als de fobie al een aantal jaar bestaat, dan is het momentum groot. En ook al voelt de fobie groot en echt, het is gewoon een gebeurtenis waar vaak je (onbewuste) aandacht naar toe gaat. Alles dat je aandacht geeft groeit, dus ook je fobische reactie.
  3. Als de fobische reactie gebeurt: probeer je goed te blijven voelen of de rust te bewaren. Daarbij: verzet je niet tegen het gevoel van angst of ongemakkelijkheid. Probeer het toe te laten en weet (rationeel) dat je veilig bent. En dat is natuulijk in het begin niet zo makkelijk. De ‘getrainde’ reactie op de impuls is dan zo groot, dat je er misschien niet zo veel aan kunt doen. Probeer het gewoon en als het niet lukt, dan is dat ook OK.
  4. Probeer de aandacht op de fobie in het dagelijkse sociale leven te verminderen of stoppen. Zo lang je er over blijft praten en denken ben je er mee bezig. En dat houdt patronen in stand. Ook daar geldt: alles dat je aandacht geeft groeit.

Hoe een fobie overwinnen

Als internationaal gecertificeerd nlp-coach (coach neurolinguïstisch programmeren) ben ik goed in staat (sociale) angsten te verhelpen. Regelmatig komen er cliënten langs met uiteenlopende fobieën.

Een (sociale) angst overwinnen hoeft niet lang te duren. Dat komt omdat het iets heel specifieks is. Wil je meer weten? Neem contact op.

Meer over lifecoaching en tarieven.