Coaching burn-out

Coaching bij burn-out

Hoe ontstaat een burn-out?

Een burn-out is een reactie van het lijf op langdurige spanning. En spanning ontstaat door ‘negatieve’ gedachten die voor spanning zorgen. Als je maar lang genoeg de signalen van het lijf negeert, dan raak je uiteindelijk opgebrand.

Er kunnen meerdere oorzaken liggen aan het veroorzaken van die spanning. Het probleem is vaak dat je niet zo goed door hebt dat het gebeurt. Het destructieve gedrag lijkt min of meer normaal voor je. Een burn-out voorkomen is daarom niet altijd makkelijk.

Opbranden voorkomen

Om een burn-out te voorkomen moet je eerst goed begrijpen waar het verkeerd gaat. Burn-out is een vorm van mentale belasting zonder dat je er iets mee doet. Je voelt je al niet goed, maar je gaat wel door. Spanning (of negativiteit) kan op veel manieren ontstaan:

  • Ergernissen en frustraties waar je niets mee doet;
  • Taken en activiteiten doen waar je niet achter staat;
  • Van binnen ‘nee’ denken, maar ‘ja’ doen;
  • Een overmatig gevoel van loyaliteit aan anderen / de organisatie.
  • Focussen op de afwezigheid van dat wat je wilt (bijvoorbeeld klagen, roddelen, doemdenken, etc.);
  • Regelmatig negatieve emotie ervaren;
  • Te veel op je bord hebben;
  • Etc.

De redenen zijn uiteenlopend, maar gaan altijd over waar je op focust en wat dat met je doet. Via de gedachte ontstaat negatieve emotie. Negatieve emotie resulteert in spanning. Vervolgens merk je niet dat je uit balans raakt. Je bent je er beperkt van bewust dat iets je meer energie kost dan oplevert.

Als je langdurig de innerlijke ‘nee’ ontkent en toch een ‘ja’ doet, dan negeer je de weerstand. Bij chronische weerstand stagneert de energie in het lichaam. Je hebt geen tijd om bij te komen of dicht bij jezelf te komen. Van gestresst raak je uiteindelijk oververmoeid, opgebrand en burn-out.

Wat doet een coach bij burn-out?

Het doel van het ‘behandelen’ van een burn-out is uiteraard dat je je weer goed voelt. Dat je weet wat je wilt en dat je energie ervaart in je lijf. Dat je lekker in je vel zit en dat je een passende (werk)omgeving vindt die daarbij past. We gaan uitzoeken hoe het precies komt dat je uit je element raakt, en hoe je je weer krachtig voelt.

Je gaat zelf goed zien wat er nu eigenlijk speelt. Welke overtuigingen, gedachten en gevoelens spelen er? Die bewustwording gaat je helpen andere keuzes te maken. Verder ga je bouwen aan je interne structuur, waardoor je de energie terugkomt en je je weer goed gaat voelen.


Kun je hulp gebruiken bij het overkomen (of voorkomen) van een burn-out? Vind hier meer informatie over loopbaancoaching. Maak een afspraak voor een een vrijblijvende kennismaking.