Wat is nlp (neurolinguïstisch programmeren)?

Nlp is een werkvorm die door de jaren heen nog steeds aan populariteit wint. Ik zie nlp als een set aan modellen, overtuigingen en oefeningen die je kunt inzetten om je eigen ervaring of die van een ander te beïnvloeden of te transformeren.

Waarom gebruik je nlp?

neurolinguïstisch programmeren gaf mij veel structuur en duidelijkheid over hoe je je werkelijkheid beleeft. Ik raakte gefascineerd door modellen als de neurologische niveaus van Bateson en de representatiesystemen.

de nlp-representatiesystemen
De nlp-representatiesystemen: visueel, auditief, kinesthetisch en auditief digitaal

Hoe coach ik met nlp?

Nlp komt o.a. terug in de manier waarop ik vragen stel. Als ik zaken uit jouw ervaring wil weten of begrijpen, dan stel ik vragen die specifiek verwijzen naar dat moment. Taal die verwijst naar iets specifieks (metamodel, Virginia Satir) is heel anders dan taal die verwijst naar iets globaals (miltonmodel, Milton Erickson).

Deze werkvorm komt ook terug in de manier waarop ik je waarneem. Is er bijvoorbeeld ‘rapport’ tussen ons? Dat kun je bijvoorbeeld zien aan de manier waarop we in contact zijn. Zijn we aan het spiegelen in bewegingen en houding (of juist niet).

Er zijn vele nlp-oefeningen die kunt inzetten in je groeiproces. Dat doe je met mij onder begeleiding. We gaan dan aan de gang met het transformeren van je gedachten (uitgedrukt in beelden, geluiden en gevoelens) in een bepaalde context. Ik werk met nlp-interventies, tijdlijnen (TimeLine Therapy) en soms zelfs met hypnose.


Sommige mensen zeggen weleens: ‘laat de controle los’. Voor mij hoeft dat niet. Kom vooral weer in een situatie terecht waarin je controle hebt over wie je bent en wat je wilt.


Loop je ergens tegenaan? Ik help je via dialoog, theorie en oefening de touwtjes weer in handen te nemen. Maak een afspraak!