Wat heb je aan een coach?

Misschien overweeg je om personal coaching te doen. Er zijn veel opties die je kunt doen: zelfhulpboeken lezen, praten met een goede vriend(in), een opleiding volgen, een online cursus volgen, etc. Maar wat maakt werken met een life coach nou de moeite waard?

Je hebt iets waar je al een tijdje tegenaan loopt en dat zou je liever anders willen. Dus zoek je naar oplossingen. En laten we eerlijk zijn: die kun je op veel manieren krijgen. Er zijn veel methoden, professionals, boeken, YouTube-filmpjes waar je je antwoorden kunt vinden.

Je probeert jezelf met lezen, sport en vakantie in balans te brengen, maar je komt niet helemaal tot de kern. Werken met een coach zou dan een aantal voordelen voor je kunnen hebben.

Je hoeft het niet alleen te doen.
We vinden het heel normaal om voor een enkelblessure naar de fysiotherapeut te gaan en voor een koortslip naar de dokter. Maar als het op ‘levensvragen’ aankomt, dan vinden we dat we het zelf moeten oplossen.

Coaches zijn gespecialiseerd in problemen en oplossingen en weten de weg van A naar B te bewandelen. Dat wil niet zeggen dat je een passende oplossing voor jezelf altijd in één keer hebt, maar je kunt samen de goede richting uit werken.

Een confrontatie met jezelf.
Met je eigen problemen zit je meestal half in dromenland. In de veilige zone van je eigen wereld ga je alle richtingen op en kun je van de hak op de tak van alles uitproberen.

Tijdens je eerste gesprek met een coach gaat iemand anders opeens mee in je proces. Dat dwingt je om het probleem en de oplossing helder te verwoorden. En daardoor geef je jezelf een kans om te werken aan iets dat écht belangrijk voor je is.

100% aandacht voor jou.
Een boek is leerzaam, maar je vind misschien geen concrete antwoord op je vragen. Een opleiding of training volgen geeft je informatie en het kan leuk zijn, maar werk je op het scherpst van de snede?

Als je met een coach werkt, dan is jouw denk- en werkwijze de rode draad van het gesprek. Je krijgt dan niet alleen het gevoel gehoord te worden, je kunt focussen waar dat jou het beste uitkomt. Wat wil je weten en wat kom je halen? Daar gaat het over.

Een stok achter de deur.
Discipline is voor veel mensen een dingetje. Vol enthousiasme beginnen we het jaar met goede voornemens, maar als puntje bij paaltje komt geven we vlug op. Ach ja, zo gaat het nou eenmaal.

Maar als je ergens mee zit dat echt belangrijk voor je is, dan wil je daar misschien gewoon aan werken. Dan is het soms gewoon tijd voor actie. Niet lullen maar poetsen zeggen we in Rotterdam. (En poetsen kost soms zelf minder inspanning dan je denkt.)

Er zijn nog veel meer zaken die je bij een coach kunt krijgen, namelijk: vertrouwen, waardevolle inzichten, diepgaande gesprekken, structureel aan jezelf werken en passie voor datgene dat bij je past.


Heb je inmiddels een keuze gemaakt of heb je nog iets nodig?