Hoe kun je een burn-out voorkomen?

Een burn-out ontstaat door langdurige spanning. Er kunnen meerdere oorzaken liggen aan het veroorzaken van die spanning. Het probleem is vaak dat je niet zo goed door hebt dat het gebeurt. Het destructieve gedrag is min of meer normaal voor je. Een burn-out voorkomen is dus niet makkelijk.

Wat gebeurt er bij een burn-out?

In essentie ontstaat er overbelasting door langdurige spanning. Die spanning kan op meerdere manier ontstaan:

  • Je doet dingen die je niet wilt;
  • Van binnen denk je ‘nee’, maar je doet ‘ja’;
  • Er is ergernis of frustratie waar niet mee gedeald wordt;
  • Je vindt je situatie niet leuk of minstens acceptabel;
  • Je focust op de afwezigheid van dat wat je wilt.
  • Etc, etc, etc.

De redenen zijn uiteenlopend, maar gaan altijd over waar je naar kijkt en wat je daar van vindt. En daar ontstaat spanning. Vervolgens merk je niet dat je uit balans raakt. Je bent je er beperkt van bewust dat iets je meer energie kost dan oplevert.

Als je langdurig de innerlijke ‘nee’ ontkent en toch een ‘ja’ doet, dan negeer je in de weerstand die er is. Bij het langdurig negeren van de weerstand geeft het lichaam een reactie. Je raakt opgebrand, oververmoeid, burn-out. Voor iedereen is die reactie anders.

burn-out

Wat te doen als je overspannen bent?

Het doel van het verwerken van een burn-out is uiteraard dat je je weer goed voelt. Dat je weet wat je wilt. Dat je lekker in je vel zit en dat je je omgeving goed ‘aan kan’. We gaan uitzoeken welk gedrag er speelt waardoor je uit je element raakt.

Je gaat zelf goed zien wat er nu eigenlijk speelt. Welke overtuigingen, gedachten en gevoelens spelen er? Die bewustwording gaat je helpen je eigen structuur weer te vinden. Verder ga je structureel bouwen aan je innerlijke structuur, waardoor je in een andere situatie terecht komt.

Nieuwe kansen door burn-out

Ook al is overspannen raken niet leuk, het is niet het einde. Je kunt het zelfs zien als een begin. Om beter te weten waar je staat, wat je drijft en waar je energie van krijgt. Je lichaam zal dat heel erg waarderen.


Wil je hulp om een burn-out te voorkomen of te verhelpen?