Hoe kun je een burn-out voorkomen?

Een burn-out voorkomen is vaak niet makkelijk. Immers, een vakantie kun je plannen; een nieuwe leuke baan kun je zoeken; en je kunt er voor kiezen om beter te slapen. Deze zaken doe je allemaal heel bewust. Een burn-out ontstaat door minder bewuste patronen. Vaak is dat de weg van de minste weerstand. Helaas. Maar maak je er niet te druk over. Ook van een burn-out kom je weer af.

Wat gebeurt er bij een burn-out?

Dat verschilt van persoon tot persoon. In principe gaat er iets mis in het spanningsveld tussen jou en je omgeving. De omgeving ‘is’ op een bepaalde manier en daar reageer je op. Je bent je er beperkt bewust van dat je reactie op de omgeving je meer energie kost dan oplevert. Je bent je ook niet bewust van het feit dat je iets anders wilt of vindt dan dat je in feite doet. En als je je er eigenlijk wel bewust van bent, dan doe je er te weinig mee.

Als je langdurig de innerlijke ‘nee’ negeert en toch een ‘ja’ doet, dan negeer je in essentie de weerstand die er is. Bij het langdurig negeren van de weerstand geeft je lichaam het op een bepaald moment op. Je raakt opgebrand, oververmoeid, burn-out. Voor iedereen is die reactie een beetje anders, maar het kan behoorlijk heftig zijn om zoiets mee te maken.

burn-out

Wat te doen aan een burn-out?

Het doel van het verwerken van een burn-out is uiteraard dat je je weer goed voelt. Dat je weet wat je wilt. Dat je lekker in je vel zit en dat je je omgeving goed ‘aan kan’. We gaan uitzoeken welk gedrag er speelt waardoor je uit je element raakt. Op detailniveau doorleven wat er speelt als je opbrandt.

Dat proces zal een beetje tijd kosten. Een krachtige manier om onderzoek te doen is systemische interventie. Je gaat zelf goed ervaren wat er nu eigenlijk speelt. Welke overtuigingen, gedachten en gevoelens spelen er? Die bewustwording gaat je helpen je eigen structuur weer te vinden.

Nieuwe kansen door burn-out

Ook al is een burn-out zeer zeker niet leuk, het is niet het einde. Je kunt het zelfs zien als een begin. Een kans om lichaam en geest op één lijn te krijgen. Om beter te weten waar je staat, wat je drijft en waar je blij van wordt. Wat je in je energie brengt en houdt. En dat ga je gelukkig vanzelf weer zien.


Wil je hulp om een burn-out te voorkomen of te verhelpen?

Meer informatie over coaching, de methodiek en de mogelijkheden.

Neem contact op voor een coachingconsult of een vrijblijvende kennismaking.