Een coach die bij je past

Het is niet altijd makkelijk een goede coach te vinden. Er is veel aanbod en kwaliteitsverschillen kunnen groot zijn. Wel zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten bij het selecteren van jouw coach. Na het lezen van dit artikel hopen we dat het maken van een keuze een stuk makkelijker is geworden.

Je ervaart een goede klik met je coach.

Als je een coachend professional hebt gesproken tijdens het kennismakingsgesprek ervaar je een goede klik. Dat is erg belangrijk. Als je met iemand werkt wil je dat er  aangenaam contact is. Goed contact is de basis voor vertrouwen. En vertrouwen ligt aan de basis voor het openstellen voor diepgang.

De coach maakt goed contact met je.

Voor een begeleider betekent het dat hij goed in staat is contact met je te maken. In te voelen waar je staat. Daarbij houdt hij goed contact met zichzelf. Hij zal je intuïtief bevragen en naar boven halen wat nodig is. Tijdens de oefeningen zal hij openstaan voor dat wat zich aandient. Niets hoeft, maar alles mag.

De coach gedraagt zich als een mens.

Je mentor is niet anders, beter of slimmer dan dat jij bent. Je zoekt in een coach niet iemand die je de les leest. Je bent dapper genoeg om je eigen uitdagingen aan te gaan. Van de professional mag je verwachten dat hij je dan ook met compassie en respect benadert. Net zoals hij zelf benadert zou willen worden als hij op jouw stoel zou zitten. (Wat hij regelmatig zelf doet).

Gedegen opleiding en ervaring.

Opleiding en ervaring is een belangrijke eis voor een goede coach. We willen niet zeggen dat opleiding en ervaring per definitie een goede coach kenmerken. Het is nou eenmaal mogelijk om met een redelijke intelligentie en inzet een opleiding te doen en af te ronden. Het gaat naast het doorlopen van diverse opleidingen eigenlijk om iets anders.

kenmerken van een goede coach

De coach oefent zijn werk vol overgave uit.

Vertrouwen dat wat een coachend professional je laat ervaren ook werkelijk bijdraagt aan je groei. Het gevoel van ‘hier heb ik echt wat aan’, zal je behoefte om met je coach te werken vergroten. Dat wat vertrouwen wekt heeft met het proces van de coach zelf te maken. Wat beweegt hem of haar om dit werk te doen?

Je kunt je coach verkopen aan jezelf.

De professional en ook zijn website en praktijk zijn op orde. Inhoud en vorm zijn volledig en aantrekkelijk voor je. De coach zou net zo goed in een privé dan wel een zakelijk traject met je kunnen opereren. De manier waarop dit ‘klopt’ zegt iets over de professionaliteit en de aansluiting die je hebt met een coach. Zoals je die bijvoorbeeld hebt met een kledingzaak van je voorkeur.

Deze coach stimuleert je om alles uit jezelf te halen.

Een goede mentor ziet jouw kracht en zal je die ook helpen naar boven te halen. Mensen zijn door training en een beetje discipline echt in staat zichzelf te ontwikkelen. Je ongekende vermogens onderzoeken hoort daar ook bij. Waar je nu staat is totaal geen maatstaf voor de toekomst. De coach helpt je om de groei te gaan zien en ervaren.


Wil je weten of Aardbei Coaching bij jou past als mens?

Meer informatie over coaching, de methodiek en de mogelijkheden.

Neem contact op voor een coachingconsult of een vrijblijvende kennismaking.