onzekerheid

Coaching rond onzekerheid

Onzekerheid is voor veel mensen een reden om een coach te zoeken. Je onzeker voelen is erg onprettig. Het is een gevoel dat je misschien kunt verklaren vanuit bepaalde situaties in het verleden. En soms is het natuurlijk helemaal niet duidelijk waar het vandaan komt, maar treed het gewoon op.

Gevoelens van onzekerheid komen in meerdere en mindere mate bij iedereen voor, van jong tot oud. In sommige fases van je leven kunnen deze gevoelens sterker zijn dan in andere.

Onzekerheid is een soort nadeel van het bewustzijn dat je als mens hebt. Want als je niet zou kunnen kijken naar jezelf, dan kun nooit conclusies trekken die eventueel naar onzekerheid leiden. Dieren zullen zich niet onzeker voelen, want die zijn niet zelfbewust. Die ‘doen’ simpelweg, vanuit het instinct.

Onzekerheid als label

Het begrip onzekerheid is een beetje listig, want het zou snel van iets kleins naar iets algemeens kunnen groeien. Je kunt het vervolgens kunnen plaatsen als een deel van je identiteit. En als je dat eenmaal denkt, dan zul je vaker situaties tegenkomen waarin je je onzeker voelt.

Je moet je voorstellen dat je je misschien in een (paar) specifieke situatie(s) onzeker voelt. Je zou kunnen aannemen dat je onzeker bent (op zijnsniveau) en dat dan extrapoleren naar andere gebieden. Een zaadje kan makkelijk uitgroeien tot een grote boom. En zo blijf je hangen in die spiraal.

Van onzeker naar zelfverzekerd

Onzeker ben je niet, je doet het. Het kan ook anders. Je kunt ook zelfverzekerd doen, maar dat gaat meestal niet in één keer. Dat is iets wat je kunt veranderen door training, bewustwording, herkadering, etc.

Je kunt jezelf wel onzeker voelen (of noemen), maar je bent niet op alle terreinen onzeker. Een stap in de goede richting is dan ook bevestigen naar jezelf op welke gebieden je zelfverzekerd bent. Als je dat bewust gaat doen, dan vindt er een verschuiving plaats in je denken (en daarna in je ervaring).

Vanwege het feit dat ‘alles dat je aandacht geeft, groeit’, zal een verschuiving in focus resulteren in een toename van hetgeen je op focust. Als ‘onzekerheid’ is wat je niet wilt, probeer dan een tijdje te focussen op dat wat je wel wilt. Wat is dat? Hoe voelt dat? En waar ervaar je dat?


Heb je iets meer begeleiding en ondersteuning nodig bij het aanpakken van onzekerheid? Ik help je via conceptuele modellen en dialoog de touwtjes over je gevoel weer in handen te nemen. Maak een afspraak!