Loyaliteit

Ben ik te loyaal?

Misschien vraag je je af: ben ik te loyaal? Als je merkt dat je naar de verwachtingen van anderen leeft, dan heb je misschien een overdreven loyale houding. Loyaliteit is prima, maar je kunt je eigen verlangens en wensen ook kwijtraken.

Trouw aan de baas

Loyaliteit zie je op de werkvloer vaak terugkomen. Mensen zijn enorm gedreven om door het vuur te gaan voor de werkgever. Brandjes blussen, altijd beschikbaar zijn, continu op scherp staan, etc.

Uit je eigen ervaring weet je dat dit gedrag betekenisvol kan zijn, maar het kan ook erg ver gaan. En vaak gaat het dan ten koste van je mentale en fysieke gezondheid. Je komt niet goed tot rust, omdat je het gevoel hebt de boel te moeten redden.

Loyaliteit in relaties en vriendschap

Loyaliteit heeft zijn oorsprong in de gezinsdynamiek. De kleintjes kijken naar de groten en trekken allerlei conclusies aan de hand van het gedrag. Er zijn veel manieren te bedenken hoe zo’n houding op jonge leeftijd kan ontstaan.

Als je als kind probeerde het gezin te helpen (met welke motivatie dan ook), dan is de kans groot dat je dat gedrag voortzet in je volwassen leven. Ze zullen de manier waarop je relaties en vriendschappen aangaat ook bepalen.

Bewustwording en verandering

Extreme verantwoordelijkheid, trouw en loyaliteit komen min of meer uit dezelfde hoek. Veel mensen realiseren zich op een bepaald moment dat ze te loyaal zijn naar iemand toe. En dat gedrag wil je dan veranderen. Je hebt het alleen niet in één keer geregeld.

Het momentum van je oude gedrag is groot. Het is erg wennen om nieuw gedrag te ontwikkelen, want je gevoel werkt je tegen. Vaak komt er iets als schuldgevoel of angst bij kijken: ‘Ik moet het toch doen?’. ‘Als ik het niet doe, wie doet het dan?’.


Ben je klaar om nieuw gedrag aan te leren dat een stuk beter voelt?